Tijdens zijn reis naar de Verenigde Arabische Emiraten begin november opende de Franse president Emmanuel Macron de dependance van het wereldberoemde Franse Louvre museum, genaamd het Louvre Abu Dhabi.
De eerste marketingstunt na de inauguratie: de aankondiging “het duurste schilderij ter wereld” tentoon te stellen. Het gaat om de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, dat in november voor een slordige 450 miljoen dollar werd aangekocht.
Het Louvre Abu Dhabi, een project dat nog onder voormalig president Jaques Chirac gestart werd, is ontworpen door architect Jean Nouvel. Die ontwierp ook het Institut du Monde Arabe in Parijs.
Volgens recente schattingen verdient Frankrijk een kolossaal bedrag van zo’n 1 miljard euro aan de dependance van het Louvre in de Golfstaat. Dat zit zo.
Het Louvre in Parijs toucheert 400 miljoen euro voor het 30-jarige gebruik van haar naam – vanaf de ondertekening van de overeenkomst in 2007 tot 2037.
Le Louvre Abu Dhabi is gebouwd op Saadiyat, een kunstmatig eiland voor de kust van het emiraat. Het gebouw lijkt op het water te zweven met een koepel die de kunstmatige piramide vervangt.
L'Agence France Muséums, de organisatie die de exposities organiseert en beheert, toucheert 164 miljoen euro over 20 jaar.
Naast het Musée du Louvre zullen 13 andere Franse musea - waaronder Orsay, Branly en Pompidou - 385 miljoen euro ontvangen voor het uitlenen van hun collecties en de organisatie van tijdelijke tentoonstellingen in het Louvre Abu Dhabi.
Tijdens de bouw van het museum was er veel kritiek te beluisteren vanwege de 'commodificatie' van het Louvre en haar culturele schatten, maar voor Frankrijk is het project belangrijk. Niet in de laatste plaats om haar culturele banden én handelsbetrekkingen met de tweede handelspartner in de Golfregio strakker aan te halen.
Voor de Verenigde Arabische Emiraten is het project in eerste instantie bedoeld om zich internationaal op de kaart te zetten en het culturele toerisme te ontwikkelen. Daarom stampt de stadstaat in de Perzische Golf ook andere culturele centra en musea uit de grond zoals het Guggenheim Abu Dhabi.
De 55 witte gebouwen die rond de koepel van het Louvre Abu Dhabi zijn opgetrokken zullen universele tentoonstellingen herbergen in wat architect Jean Nouvel de 'museumstad' noemt.